Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Křenovka. Někomu se jen při tom slově sbíhají sliny, někdo dostává osypky. Pro obě skupiny je tento recept určen. První si připomene náladu u společného oběda, štiplavou vůni křenu a nadýchané maminčiny/babiččiny knedlíky. Ta druhá třeba smetanové krémové omáčce přijde na chuť.
Na začátek bych chtěla říct, že každý vaří křenovku jinak. Někdo si ji nedokáže představit bez vývaru, jinému stačí smetanový základ. Co tedy budeme potřebovat na mou křenovku?
Začneme křenem. Já používám, když je možnost, čerstvý. Nastrouháme jej najemno, množství každý dle své libosti, podle toho, jak chcete mít omáčku silnou. Talířek/mističku s nastrouhanou štípavou hrozbou odsuneme dále, utřeme si uslzené oči a tekoucí nos a vydýcháme se.
Mléko rozdělíme na dvě části. Jednu vlijeme do hrnce a začneme zahřívat. Z druhé připravíme jíšku - ve studeném mléce rozmícháme hladkou mouku. Je vhodné mít ho opravdu studené (nebo při pokojové teplotě), jinak se udělají hrudky. Za stálého míchání vlijeme jíšku do hrnce s ohřátým mlékem. Nutno vážně míchat, jinak se vytvoří velká hrouda u dna a nepůjde pořádně rozmíchat.
Přidáme nastrouhaný křen. Za stálého míchání přivedeme na mírném plameni k varu. Necháme chvilku probublat a podle chuti dosolíme. A je hotovo. Hotovou omáčku nejlépe podáváme s knedlíkem a uzeným masem. Níže obrázek pro isnpiraci.
Dobrou chuť!
můj výtvor :)